Eiffeltornet i Paris

Eiffeltornet i Paris
Bild från Wikipeidia
Eiffeltornet är Paris mest kända byggnadsverk och även en av världens mest berömda byggnader.

Tornet konstruerades av Gustave Eiffels och uppfördes mellan 1887 och 1889 för att bli en ståtlig entré till världsutställningen i Paris år 1889 som var ett firande av hundraårsjubiléet av den franska revolutionen.

Eiffeltornet är 300 meter högt och var fram till 1930 världens högsta byggnad (Chrysler Building, en kontorsskrapa i New York som mäter 319 meter invigdes 1930). Inklusive TV-masten når idag Eiffeltornet 324 meter upp i luften. Tornet väger cirka 10 000 ton varav en stor del utgörs av metallkonstruktionen (från svenskt järn) som innehåller runt 12 000 järnbalkar fastnitade med 2.5 miljoner nitar.

25 målare som arbetar med penslar målar om tornet var sjunde år och använder sig då av cirka 60 ton färg. Tornet har målats om 18 gånger hittills och skiftat färg mellan bland annat mörkrött och ockragult men den nuvarande färgen på tornet är brun.

För att nå toppen på Eiffeltornet krävs det att man tar sig över 1665 trappsteg, dock måste man som besökare åka hiss mellan andra och tredje avsatsen och då blir det "endast" 668 trappsteg som behöver passeras för att nå andra våningen (vilket är billigare än att åka hiss till den andra avsatsen).

Eiffeltornet har öppet alla dagar om året, mellan juni till september är det öppet från 09 till midnatt och övrig tid på året mellan 09.30 och 18.00. Då tornet är ett väldigt populärt besöksmål rekomenderas besökare att förboka biljett på internet för att undvika de värsta köerna.

Två restauranger huserar i Eiffeltornet, en på första våningen och en dyrare gastronomisk restaurang som förärats en Michelinstjärna på andra våningen.

Tornet har tyvärr använts ett flertal gånger vid självmord vilket lett till att det nu är försett med ett högt nätgaller som ska vara svårt att forcera. Vidare har tornet bland annat figurerat vid filminspelningar, bland annat James Bond-filmen Levande måltavla 1985. Antalet besökare till tornet passerade 200 miljoner under 2002 och det är fortfarande ett av världens absolut mest besökta turistmål.

För att undvika köerna vid Eiffeltornet är det en god idé att förköpa biljett på internet vilket kan göras via Viator.com. Läs mer om biljetter till Eiffeltornet här.

Hotell nära Eiffetornet