Snabbfakta Paris

Land: Frankrike
Språk: Franska
Invånare: ca 2.2 miljoner
Medlem EU: Ja
Valuta: Euro

Fakta om Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och även landets största stad. Staden ligger i norra Frankrike vid floden Seine med stadsdelar båda sidor om floden. Paris innerstad har cirka 2.2 miljoner invånare och med alla förorter har staden över 11 miljoner invånare.

Paris är indelat i 20 stycken distrikt, så kallade Arrondissement, vilka är numrerade med det första beläget mitt i staden. Numren på arrondissementen visar vilken ordning som Paris stad har vuxit genom införlivning av närliggande orter. Generellt anses de centralt belägna arrondissementen som finare och är även dyrare.

Paris har ett maritimt klimat med små temperaturskillnader mellan årstiderna, sommartid når ofta temperaturen upp till en 25 grader celsius dagtid medan den nästan aldrig når ner till nollstrecket vintertid och snöfall sker sällan i staden. Under värmeböljan 2003 nåddes temperaturer på 38 grader celsius under flera dygn.

Paris är en väldigt kompakt och tätbefolkad storstad och innerstaden sträcker sig endast 11 kilometer i diameter som mest och iom den täta befolkningen finns restauranger, kaféer, affärer och kontor på de allra flesta gatorna i innerstaden. Storstadsområdet kring Paris står för en stor del av den globala ekonomin och utgör nästan 30% av hela Frankrikes BNP.

Paris är ett av världens populäraste resmål med över 30 miljoner årliga turister. Attraktionerna i staden är många, men endast 3.6% av den totala arbetsstyrkan i staden är anställda inom turism. Många av turisterna lockas av kultur, gastronomi, sport och inte minst de möjligheter till shopping som staden har att erbjuda.

Paris har varit värd för två stycken olympiska sommarspel, 1900 och 1924. Fotboll är en populär sport i staden och det största laget är Paris Saint-German. I Paris går varje cykelloppet Tour de France som alltid avslutas på Champs-Élysées.

Paris har tre flygplatser, Paris-Orly flygplats i södra Paris, Paris-Charles de Gaulle (kallad Roissy) norr om staden, samt Paris-Beauvais Tillé flygplats, som ligger 75 km norr och som huvudsakligen används av charter- och lågprisflyg.