Louvren i Paris

Louvren är Frankrikes största nationalmuseum och även det mest besökta museet i hela världen.

Själva byggnaden användes ursprungligen som slott och kunglig bostad och har anor ända tillbaka till 1100-talet då det byggdes för att användas som fästning för att försvara Paris mot vikingaanfall. Den nuvarande delen av slottet Louvren påbörjades under år 1535. Under den Franska revolutionen, 1793, öppnades delar av slottet upp som museum för allmänheten.

Louvren är centralt beläget i Paris (1:a arrondissementet) vid ena änden av avenyn Champs-Élysées och är ett av de främsta konstmuseerna i världen både vad gäller till storlek och samling av konstverk med både antika och moderna verk.

Här finns verk av många kända konstnärer såsom till exempel Rafael, Leonardo da Vinci och Rembrandt. Bland verken som museet ställer ut finns kanske världens mest berömda tavla: Mona Lisa. Vidare finns det kända skulpturer såsom Nike från Samthrake, en marmorstaty som föreställer den grekiska gudinnan Nike, och Venus från Milo, en skulptur som föreställer den grekiska kärleksgudinnan Afrodite (Venus).

På den centrala gårdsplanen finns den berömda Louvrepyramiden som är byggd i glas och uppfördes under 1988 på den dåvarande franska presidenten François Mitterrands order. Pyramiden som är 20,6 meter hög och 35 meter bred är en del av huvudentrén till museet.

Museet har öppet dagtid - förutom tisdagar och helgdagar.

Det går att förköpa inträdesbiljett på internet.
Läs mer om inträde i Louvren här >>

Hotell nära Louvren