Luxembourgträdgården i Paris

Luxembourgträdgården (Jardin du Luxembourg på franska) är en grönskande park i centrala Paris.

Den 25 hektar stora oasen som ligger mellan Quartier Latin (Latinkvarteren) och Montparnasse besöks på våren av massor av turister och parisbor. Parken passar utmärkt för strosande besökare, barnfamiljer, joggare och andra besökare som vill uppleva den natursköna betraktelsen. Trädgården ligger runt Luxembourgpalatset och domineras av en stor åttakantig damm (Le Grand Bassin). Parken består bland annat av breda avenyer, fontäner och massor av statyer av franska drottningar, bland annat en figur av Genoveva, som är Paris skyddshelgon.

Luxembourgträdgården har även tennis- och boulebanor och öppna ytor med gräsmattor för aktiviteter. Vidare finns det dockteater, kaféer och lekplatser. Det finns även gott om stolar och bänkar i parken samt en stor fontän i mitten. Parken berikas ofta med gratis fotoutställningar längs gångarna och de höga staketen som inhägnar området.

Parken var tidigare i privat ägo och stängd för besökare men när greven av Provence ägde parken under 1800-talet öppnade han upp den för allmänheten och lät besökare få plocka av trädgårdens frukter mot en avgift.

Hotell nära Luxembourgträdgården