Hotel National des Invalides i Paris

Hotel National des Invalides, en av Paris mest betydelsefulla historiska monument, står som ett imponerande vittnesbörd om Frankrikes militära arv och kulturella rikedom. Beläget i det sjunde arrondissementet, omfamnar denna magnifika anläggning en imponerande historia som sträcker sig över flera århundraden och lockar besökare från hela världen med sin arkitektoniska skönhet och rika samling av historiska artefakter.

Grundat av kung Ludvig XIV år 1670 som ett militärt hospital för krigsveteraner, Hotel des Invalides var ursprungligen avsett att ge plats för vård och boende för de sårade och invalideserade soldater som hade tjänat i Frankrikes väpnade styrkor. Byggnaden, som uppfördes under ledning av arkitekten Liberal Bruant, visar en imponerande barockarkitektur och sträcker sig över ett stort område som inkluderar flera byggnader och en magnifik innergård.

En av de mest framstående och kända delarna av Invalides är Église du Dôme, den ikoniska kupolkyrkan som står som kronjuvelen i anläggningen. Byggd under ledning av arkitekten Jules Hardouin-Mansart, är denna majestätiska kyrka inte bara en plats för religiös dyrkan utan också en gravplats för en av Frankrikes mest berömda militära ledare, kejsare Napoleon Bonaparte. Napoleons imponerande sarkofag, som vilar under den storslagna kupolen, är en symbol för hans omistliga roll i Frankrikes historia och lockar årligen tusentals besökare som söker att hedra hans minne.

Förutom att vara Napoleons gravplats, hyser Invalides också flera museer och utställningar som belyser Frankrikes militära historia och arv. Musée de l'Armée, ett av världens mest omfattande militärhistoriska museer, är beläget inom anläggningen och rymmer en imponerande samling av vapen, rustningar, uniformer och andra militära artefakter från olika historiska perioder.

Det går att köpa entrebiljetter på internet här >>