Notre-Dame i Paris

Notre-Dame (franska för "Vår Fru") de Paris är en katolsk katedral i gotisk stil som ligger i Paris på en ö i floden Seine.

Under 1160 ansåg biskopen i Paris att staden behövde en ny katedral och rev därför den gamla. 1163 började den nya katedralen byggas under Ludvik VII:s regering och katedralen stod färdig 1345. Att ett flertal arkitekter var inblandade i konstruktionen ledde till att katedralens torn har olika stilar och höjder.

Under franska revolutionen vanhelgades Notre-Dame och delar av inredningen förstördes men har senare renoverats och återskapats.

Katedralen har blivit känd bland annat på grund av Victor Hugos roman "Ringaren i Notre Dame" som handlar om en vanskapt ringare i Notre-Dame, Quasimodo. Även Disney har filmatiserat boken om den puckelryggige och vanskapte ringaren som blir förälskad i den vackra Esmeralda.

Napoleon lät sig krönas till kejsare i katedralen under år 1804 och Förenta Nationerna har klassat byggnaden som ett världshistoriskt monument.

Notre-Dame är 128 meter lång, 41 meter bred och har ett huvudvalv som är 34 meter högt och torn som sträcker sig 69 meter upp. Över 400 trappsteg leder till klocktornets högsta punkt som innehåller en kyrkklocka som väger 13 ton.

Katedralen är rikt utsmyckad med skulpturer och glasmålningar. Notre-Dame är öppen för allmänheten alla dagar året runt och gratis att besöka (dock inträde till torn och skattkammare).

Det finns möjlighet till att förköpa biljetter till VR Experience Notre-Dame.
Läs mer om VR Experience Notre-Dame här >>

Hotell nära Notre-Dame