Centre Pompidou i Paris

Centre Pompidou (Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou), som ofta benämns Beaubourg på grund av namnet på kvarteret som museet ligger i, är ett museum för modern konst för modern konst som visar upp betydelsefulla verk ur den franska statens samlingar av konst från 1900-talet och framåt. Museet ses som ett komplement till Musée d'Orsay och Louvren.

Centre Pompidou invigdes 1977 på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou. Museet har två våningar med permanenta uställningar och utöver detta erbjuds ett antal tillfälliga utställningar av modern, nutida konst, vilket gör det till det största museet för modern konst i Europa.

Vidare finns det en biograf för kvalitetsfilm och en scen för dans och musik. Byggnaden huserar även butiker och en restaurang med café samt ett referensbibliotek på hela två våningar. Centre Pompidou var det nionde mest besökta konstmueet i världen under år 2012 med sina 3,6 miljoner besökare och sedan dess verkar antalet besökare ha vuxit från år till år.

Själva byggnaden blev designad som en high-tech arkitektur skapad av Richard Rogers, Renzo Piano och Gianfranco Franchini. Den sju våningar höga byggnaden i modern konstruktion i glas med terasser och mezzaniner utmärks mest av sin innovativa fasad med hissar och rör på utsidan. Elementen på utsidan av fasaden har fått olika färgkoder och de gröna rören består av avloppsrör, de blå är för luftventilationen medan eletriciteten ligger i de gula anläggningarna och brandtrappor och hissar är färgade i rött. Besökare kan färdas mellan de olika våningsplanen med hjälp av rulltrappor i genomskinliga rör som går på utsidan av byggnaden.

Museet är öppet varje dag och det går att förköpa inträdesbiljetter på internet för snabbare tillträde till Centre Pompidou här >> . Barn under 18 år är välkomna gratis.