Quartier Latin i Paris

Quartier Latin (Latinkvarteren) är ett område i Paris som tidigare ansågs var de gamla studentkvarteren i staden. Latinkvarteren ligger i 5:e och 6:e arrondissementet inte långt från Luxembourgträdgården.

Området tillhör Paris äldsta områden och är berömt för sin rika historia, kulturutbud och många utbildninsginstitutioner, bland annat Sorbonne Universitetet. Namnet på området har uppkommit från just utbildningsinstituten då det ofta var det latinska språket som talades vid universitet under medeltiden.

Quartier Latin är känt för alla sina mysiga restauranger, bistron, vid de små trånga gatorna i området. Det tidigare studentlivet har gjort kvarteren till ett livligt område med trevlig atmosfär. Numera är området mer av turistkaraktär och studenterna har blivit färre, dock har det trevliga gatulivet och de mysiga restaurangerna stannat kvar i området.

Kvarteren rymmer två större shoppinggator, Rue Mouffetard och Rue Monge och alldeles i närheten ligger Paris äldsta torg, Place des Vosges. Detta torg påbörjades år 1605 och byggdes för att hysa tornerspel i firandet av Ludvig XIII:s och Anna av Österrikes bröllop. Torget som är en grön oas och som kallas för det romantiska torget omgärdas av 36 stycken tegelhus med skiffertak och mansardfönster.

Hotell nära Quartier Latin