Sacré-Cœur i Paris

Sacré-Cœur (franska för Heliga hjärtats basilika) är en romersk-katolsk basilika i Paris som ligger på Montmartre-kullen vilken är den högsta punkten i staden (130 meter över havet). Kyrkan är ett väldigt populärt landmärke och är uppkallad efter Jesu heliga hjärta (en kristen andakt som representerar den godumliga kärleken).

Basilikan byggdes mellan 1876 och 1914 på initiativ av den katolska kyrkan bland annat som ett monument över de döda i det fansk-tyska kriget 1870-1871. Kyrkan invigdes först 1919 efter första världskrigets slut.

Kyrkan har en vacker interiör som lyfts av ljuset som lyser upp innandömet genom de färgade fönstren. I taket under den största kupolen finns en stor mosaik som föreställer Jesus Kristus vilken är en av världens största avbildningar av Jesus. Under Jesus finns en staty av Dionysius, en fransk biskop och sedermera skyddshelgon som halshöggs på Montmartre år 262, som knäböjer. Kyrkan innehåller över 500 statyer, bland annat en som förställer Jungfru Maria och barnet. Sacré-Cœur innehåller även flera kapell och gångar att vandra genom och de vackra färgade fönstren är restaureringar av originalfönstren som förstördes under andra världskriget.

Den stora kupolen i kyrkan ligger på en höjd av 200 meter över havet och utsikten härifrån sträcker sig flera mil och ger en fantastisk vy över hela Paris.

Allmänheten har tillträde till kyrkan och det är gratis inträde och tillåtet att deltaga i bönestunder och mässor. Fotografering är däremot förbjudet.

Biljetter till guidad vandring genom Montmartre och Sacré-Cœur: läs mer här >>

Hotell nära Sacré-Cœur