Versailles

Versailles är en stad och kommun som ligger 17 kilometer sydväst om Paris centrum. Staden är mest berömd för slottet i Versailles som finns uppsatt på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979 och som utgör stadens centrum.

Staden Versailles har en väldigt anrik historia och är mest känd för att vara det ställe där det Tyska riket proklamerades under 1871 och Versaillesfreden efter första världskriget, 1919, som innebar att flera fördrag förhandlades fram och skrevs under här.

Redan 1682 lät Ludvig XIV flytta hela hovet och regeringen från Paris till Versailles och staden blev då Frankrikes inofficiella huvudstad. Detta varade i praktien ända fram till revolutionen 1789 då Frankrikes invånare tvingade Ludvig XVI att flytta tillbaka regeringen till Paris igen. Även om Paris var landets officiella huvudstad under denna period så dirigerades alla politiska beslut från Versailles.

Slottet i Versailles började uppföras 1624 och byggdes ut efterhand under 1600-talet. Under revolutionen berövades slottet på allt sitt möblemang och Napoleon I tillbringade bara en natt i slottet för att sedan överge det för gott. Ludvig Filip räddade senare slottet under 1837 genom att omvandla det till ett nationellt museum. Staden hade under 2010 nästan 90 000 invånare och är en exklusiv förort till Paris.

Slottet är idag öppet som ett museum och en av Europas mest besökta historiska platser. Versailles har en stor samling konst främst från den franska historien. Spegelsalen är en av slottets stora attraktioner i form av ett stort rum mitt i slottet. Salen består av 357 speglar och är 73 meter lång. Drottningens sovrum är en annan känd attraktion som har bebotts av bland annat drottningen Marie Antoinette. Runt slottet sträcker sig fantastiska trädgårdar på en yta av 8 miljoner kvadratmeter och dessa är värda ett besök.

Den som är intresserad av att besöka Versailles under sin visit i Paris kan förköpa olika guidade turer eller entrebiljetter via internet.
Läs mer om guidad tur i Versailles här >>

Hotell nära slottet i Versailles