Jardin des Plantes i Paris

Jardin des Plantes är med sina 28 hektar Frankrikes ledande botaniska trädgård och ligger i det 5:e arrondissementet i Paris på den vänstra kanten av floden Seine.

Trädgården tillhör sedan 1794 Frankrikes naturhistoriska riksmuseum som också har lokaler i parken med flera gallerier.

Jardin des Plantes har en djurpark som grundades redan 1795 vilket gör den till den näst äldsta ännu fungerande djurparken i världen (Schönbrunn i Wien är äldst). Under 1800-talet bodde den berömda elefanten Jumbo i djurparken innan han blev såld till London Zoo och därefter Barnum i USA. Djurparken är dock relativt liten med dagens mått mätt och numera mer av typen museum över äldre djurparker.

Trädgården innehåller en botanisk skola för utbildning av botanister som konstruerar trädgårdar för demonstration. Omkring 4500 plantor är arrangerade i området och trädgården har även en egen alpin avdelning med cirka 3000 växter från alpina områden.

Trädgården anlades först som en örtträdgård på 1600-talet, och sedan allmänheten fick tillträde har trädgården varit välbesökt. Det är fritt från avgifter att besöka Jardin des Plantes som är öppen mellan 8 och 17 helgfria dagar, dock kostar det inträde till trädgårdens museum.