Musée Grévin i Paris

Musée Grevin öppnade 1882 och är ett av världens äldsta vaxmuseum. Besökare i museet möter en mängd berömda, historiska personer och detta museum skulle kunna kallas för Paris svar på Madame Tussauds museum i London.

Museet innehåller fler än 450 realistiska vaxdockor som representerar världskändisar (framförallt med fransk anknytning). Det finns bland annat dockor av idrottsatleter, politiker, musiker och skådespelare.

Som besökare hamnar man först i en spegelsal med en ljus och ljudshow, Hall of Mirrors, som upplevs som en enorm kalejdoskop. Vidare går det att återuppleva den franska revolutionen och mycket annat från Frankrikes historia och andra stora händelser under 1900-talet. Dessutom får besökarna vara med och lära sig hur vaxdockor tas fram steg för steg. Det finns guidade turer för barn där guiden berättar historiken bakom flera av dockorna.

Varje år tillförs nya dockor då franska eller internationella personligheter väljs ut för att ingå i museets ständigt ökande utbud av vaxdockor.

Ursprunget till museet var en journalist vid namn Arthur Meyer som fick idén att Parisborna och stadens besökare ville se kända personer i vax. Det fanns inte så många foton att beskåda på dessa personer på denna tiden och Meyer vände sig till skulptören Alfred Grévin varifrån museet fått sitt namn. Museet blev en succé direkt från start då människor strömmade dit för att uppleva dockorna.

Musée Grevin är öppet alla dagar året om och det går att förköpa inträdesbiljett på internet.