Tur i Paris katakomber

Under staden Paris finns ett nätverk av underjordiska tunnlar och rum. Tunnelsystemet skapades under romartiden när de bröt kalksten i gångarna.

Sedan 1786 används en del av systemet som gravplats efter sjukdomar som smittat befolkning i staden. Systemet är mer än 300 kilometer långt men endast en mindre del är öppen för allmänheten. Under andra världskriget användes de som mötesplats och transportsystem för den franska motståndsrörelsen.

Ett besök i katakomberna tar er 20 meter under staden och ni får gå nerför 130 trappsteg - tydligen är det 83 trappsteg som gäller på vägen upp. Det är oftast svalt nere under jorden och temperaturen ligger ofta kring 14 grader så lite varma klädesplagg kan vara bra att ha med sig ner.

Att gå ner i katakomberna passar inte alla personer då man befinner sig under marknivå och får se en hel del ben från människoskelett vilket gör ett besök olämpligt för känsliga personer och mindre barn. Tyvärr är tillgängligheten dåligt anpassad för handikappade.

Det säljs en hel del olika guidade turer ner i katakomberna. Det går även att köpa snabbinträdesbiljetter till katakomberna i Paris och med tanke på att antalet besökare är begränsat till 200 i taget kan det vara en god idé att förköpa inträdesbiljetter.

Läs mer om turer i Paris katakomber här >>