Panthéon i Paris

Panthéon är en monumental byggnad i Paris som är belägen på den västra sidan av Sorbonne-universitetet på Montagne Sainte-Genevièv i stadsdelen Latin Quarter. Byggnaden, som är uppförd i grekisk-romersk stil, var ursprungligen en katedral men har sedan dess använts som ett monument för Frankrikes största förebilder.

Panthéon byggdes mellan 1764 och 1790 som en hyllning till den franska revolutionen och var tänkt att vara en plats där Frankrikes största förebilder skulle hedras. Idag fungerar Panthéon som en minnesplats för många av Frankrikes mest inflytelserika personer, inklusive Voltaire, Rousseau, Victor Hugo och Marie Curie.

Det har en fasad som är klädd med marmor och inuti Panthéon finns den imponerande rotunden med en kupol på toppen. Kupolen är målad med takmålningar av Pierre-Paul Prud'hon och representerar olika scener från den franska revolutionen. Rotunden är också hem för en mängd skulpturer och reliefer som hyllar Frankrikes största förebilder.

Utöver att vara en minnesplats för Frankrikes största förebilder är Panthéon också en viktig turistattraktion i Paris. Det är öppet för allmänheten och erbjuder guidade turer och utställningar om Frankrikes historia och kultur.

Det går att köpa entrebiljetter på internet till Panthéon här >>